Allmän information

Fastighetsskötsel

Vår förening har beslutat att inte anlita någon extern fastighetsskötare. Istället sköter vi gemensamt om de sysslor som behöver utföras. På så sätt kan vi alla sträva åt att hålla månadsavgiften låg. Styrelsen hjälper gärna till med införskaffning av material m.m. men fungerar inte som vaktmästare för föreningen, utan vi hjälps alla åt. Dessutom har vi varje vår och höst en städdag, där vi tillsammans snyggar till i och omkring våra fastigheter. Vänligen kontakta styrelsen om städmaterial eller redskap för snöskottning saknas och rapportera även fel och förstörelse så att vi kan åtgärda problemen.

Trapphus/-städning

Trappstädningen sköts av en städfirma varje vecka mellan november till april och därefter varannan vecka, men vid behov får man hjälpa till. Städmaterial finns i tvättstugorna. Vänligen kontakta styrelsen om städmaterial eller redskap för snöskottning saknas.

Trapphusen får på inga villkor vara blockerade med barnvagnar, cyklar, pulkor m.m. Det är inte tillåtet att ha matta framför sin egen ytterdörr.

Tänk på att trapphusen måste vara framkomliga för de boende i huset, besökare, städpersonal, brevbäraren, sjuk- och ambulanstransporter samt annan utryckningspersonal tex. vid brand.

Gräsklippning

På sommarhalvåret behöver gräsmattorna runt de båda husen klippas. Hittills har vi inte schemalagt detta utan den som känner sig ha tid och ork att göra detta är mycket välkommen att klippa gräset när det behövs. En motorgräsklippare och en handgräsklippare finns i cykelförrådet i Tåkern 1 (Borensvägen 30-34). Om du inte bor i Tåkern 1 kan du få låna nyckel från styrelsen eller knacka på hos någon granne i huset. Ytterligare en handgräsklippare finns i cykelförrådet i Tåkern 2 (Borensvägen 26-28).

Snöskottning

Vi sköter snöskottningen själva. Alla i föreningen ser tillsammans till att snön skottas från trappor, gångar, parkering och trottoar vid behov. Hjälp gärna till så ofta som möjligt med att hålla åtminstone gången till din egen port fri från snö. När snön kommer ska sopborstar och skyfflar finnas vid varje trappuppgång. Vänligen kontakta styrelsen om redskap för snöskottning saknas.

Tvättstuga

Det finns en tvättstuga i vardera hus, källarnyckeln går till tvättstugan i huset man bor i. Man bokar tid genom att använda sin bokningscylinder. Tvättiderna är av olika längd mellan 07:00-22:00. Respektera tiderna! Det ligger lägenheter direkt över tvättstugorna, och för att minska bullret för dem är det viktigt att inte tvätta före eller efter de tillåtna tiderna. En bokad tid anses förfallen om personen inte startat sin tvätt efter 1 timme, då kan annan medlem ta över tiden utan att boka. Påbörja inte din tvättid för tidigt, personen innan dig har rätt att förvänta sig ha hela sin bokade tvättid för sig själv i tvättstugan.

Om du tappar bort din bokningscylinder får du själv beställa en ny och stå för kostnaden. Mejla styrelsen på brftakern@gmail.com för information om hur du beställer.

Om du upptäcker fel på tvättutrustningen kan du göra felanmälan till styrelsemejlen, brftakern@gmail.com

Färgning är inte tillåtet i våra tvättstugor. För allas trevnad, tänk på att lämna tvättstuga och maskiner väl rengjorda, lämna det som du själv skulle vilja att det ser ut när du kommer!

Parkeringsplatser

Föreningen har fyra parkeringsplatser mellan de båda husen till sitt förfogande. Medlemmar i föreningen kan hyra en plats för 750 kr/mån, det läggs till som en enskild post på månadsavgiftsavin. Eftersom efterfrågan överstiger tillgången kan man idag ställa sig i kö för en plats genom att mejla intresseanmälan till brftakern@gmail.com.

Källarförråd

I månadsavgiften ingår ett enskilt källarförråd i samma hus som man bor. Det är lägenhetsinnehavarens ansvar att se till så att förrådet hålls fräscht. Det ligger också på innehavaren att ansvara för låsanordningar.

Förutom dessa förråd finns det i föreningen ett antal dörrförsedda rum som kan lämpa sig väl som extra förvaringsutrymme för föreningens medlemmar. Extra lås kan monteras på dörren efter styrelsens godkännande. Rummen, som varierar mellan 8 och 17 kvadratmeter, finns i källaren på båda husen. Hyran varierar utifrån storleken på förråden, och läggs till som en post på månadsavgiftsavin. Förfrågan görs till brftakern@gmail.com. Kölista kan förekomma.

Bredband/TV

Föreningen har kollektiv bredbandsanslutning till internet via OwnIT, 700-1000 Mbps. 139 kr debiteras medlemmen som en enskild post på avgiftsavin varje månad. Vid inflytt aktiveras kontot kopplat till lägenheten genom att du kontaktar OwnIT på 08 - 525 07 300. Router måste du stå för själv.

TV "i väggen" levereras av Tele2 (f.d. ComHem) och ingår i månadsavgiften. Där ingår grundutbudet, som Tele2 bestämmer över (styrelsen har ingen möjlighet att påverka utbudet). Det är fritt fram för varje medlem att köpa till egna TV-tjänster för egen ytterligare kostnad från valfri leverantör.

Cykel-/barnvagnsrum

Cykelrum finns på gaveln av båda hus. De är till för cyklar och i den mån det går även barnvagnar. Det finns utrymmen under trapporna i varje hus som delvis kan användas som barnvagnsrum, dessa har alla medlemmar tillgång till och är inte avsedda för längre förvaring av saker för enskilda medlemmar. De kan vara upptagna av annat som gör att barnvagnar inte kan placeras där.

Cykelutrymmen är avsedda för de som använder sina cyklar. Det vill säga att de som har oanvändbara "skrotcyklar" antingen ska ta bort och slänga dessa eller förvara i sina egna källarförråd.

Balkong/uteplats

Balkonglådor skall av säkerhetsskäl hängas innanför balkongräcket så att de inte ramlar ner och skadar något eller någon. LIkaså skall växter och annat på uteplatsen hållas innanför staketet. Visa hänsyn till dina grannar när du nyttjar din balkong./uteplats Det är inte tillåtet att skaka sängkläder och dylikt från balkongen som kan trilla in på balkong/uteplats nedanför.

Det är inte tillåtet att grilla på balkongen/uteplats! 

Det är inte tillåtet att montera något i fasaden som t.ex. vädringsanordningar eller spaljéer. Det för att inte orsaka skador i fasaden (t.ex. fuktskador), vilket kan leda till stora kostnader för enskild medlem och föreningen.

Bra att känna till - Stadsbyggnadskontoret tillåter inte bygglov för inglasning av balkonger för våra typer av hus i Årsta.

Ventilation

Tåkern 1 (B30-34) har självdrag med hjälpfläktar på taket (detta kallas mekaniskt frånluftssystem). Tåkern 2 (B26-28) har endast självdrag. Läs mer under renovering.

Trädgårdsmöbler

Vi har några trädgårdsmöbler som ställs fram sommartid. Dessa får man flytta fram och tillbaka som man vill utifrån skugga, sol och hur många man är. Vi hjälper alla till att hålla dem rena och inom gräsmattorna. Vid Tåkern 1 finns ett antal stolar och två mindre cafébord, vid Tåkern 2 finns ett större bord med fasta bänkar.

Lägenhetsförteckning

Vid t.ex. flytt eller omförhandling av lån behöver man ofta ett utdrag ur lägenhetsförteckningen. Det får man via SBC på https://www.sbc.se/

Lägenhetsnummer

Varje enskild lägenhet har två olika nummer som det gäller att hålla reda på. De två har inget med varandra att göra.

Dels finns ett nummer som är kopplat till bostadsrättsföreningen. Det är ett tresiffrigt nummer, 101-219. Det är ett internt nummer som vi i föreningen använder för att hålla koll på olika lägenheter, t.ex. för avgiftsavisering, OVK och annat. Det är detta nummer du skall uppge när du kontaktar styrelsen eller SBC med ett ärende. 

Dels finns ett nummer kopplat till Lantmäteriets lägenhetsregister. Det är relaterat till var i huset lägenheten är placerad, och är till för t.ex. Skatteverket och postutdelning. Det är ett fyrsiffrigt nummer, 1101, 1102, 1201 etc. Det är numret du skall använda gentemot myndigheter. Du kan läsa mer om hur det funkar här.

Ekonomisk förvaltning

Det är SBC som är vår ekonomiska förvaltare. Utöver lägenhetsförteckning sköter de även våra hyresavier. Alla frågor om hyresavier hänvisas till SBC, t.ex. via https://www.sbc.se/

Avfallshantering

Hushållssopor slängs i de kärl (med runda luckor) som finns mellan de två fastigheterna.

Matavfall slängs i de två brunsvarta kärl som är uppställda utanför sopstationen, mot vår parkering. Påsar för matavfall finns i tvättstugorna, fritt fram att ta vid behov. Om du får slut på matavfallspåsar och det inte finns fler i tvättstugan, kontakta styrelsen så beställer vi fler från SVOA. Ett tips är att många matvarubutiker numera har fruktpåsar av papper som har samma storlek som matavfallspåsarna.

Övrigt avfall hänvisas till valfri återvinningstation eller återvinningscentral, t.ex. FTI:s återvinningsstation uppe på Vättersvägen eller Östberga ÅVC.

Nycklar

Det är bara lägenhetsinnehavaren som har nyckel till varje enskild lägenhet, styrelsen har ingen kopia. Den nyckeln får du kopiera som du vill hos valfri låssmed. Nyckel till källare och ytterportar etc., är det föreningen som ansvarar för. Till varje lägenhet hör 2st sådana nycklar, och man får inte göra kopior på dem.

Namnskylt

Om du är nyinflyttad, ber vi först att få hälsa dig välkommen. Styrelsen ombesörjer byte av namnskylt både i porten och på din dörr. Skulle bytet inte ske inom någon månad efter att du flyttat in, ber vi dig kontakta brftakern@gmail.com

Om du som befintlig boende önskar förändra namnskylt i port och på lägenhetsdörr, mejla brftakern@gmail.com

Säkerhetsdörrar

Samtliga lägenhetsdörrar byttes till säkerhetsdörrar runt 2000. Vill man byta ut sin dörr måste man kontakta styrelsen först. Ev. ny dörr måste vara liknande i utförande (d.v.s. färg och material) som den nuvarande.